URINARNE INFEKCIJE KOD DJECE

Urinarne infekcije su česte u dječijoj dobi. Najčešći uzročnik je Escherichia coli. U dojenačkoj dobi prva uroinfekcija je razlog za nefrološku obradu radi isključenja anomalija na urotraktu.

Srećom, tijelo ima načine obrane od infekcije koji su gotovo uvijek uspješni. Na primjer, bakterije koje ulaze u urinarni trakt izlaze iz tijela kada dijete piški.Međutim, nekada odbrana od upale ne uspije pa dolazi do bakterijske infekcije mokraćnih puteva

Koje je najčešće sijelo infekcije?

Postoje dva mjesta odnosno sijela infekcije: gornji i donji mokraćni putevi.

Donji mokraćni putovi su mokraćna cijev i mokraćni mjehur, a gornji mokraćni putevi su mokraćovodi s bubrežnim čašicama i bubrezi. Upala mokraćne cijevi se naziva uretritis, a upala mokraćnog mjehura se naziva cistitis, dok se upala bubrežnog tkiva naziva pijelonefritis.

Što je dijete mlađe to će lokalizacija infekcije biti slabije izražena, tako da u dojenčadi uglavnom govorimo o cistopijelonefritisu, dok u starije djece (češće u djevojčica) govorimo o cistitisu.

Upalu mokraćnih puteva je ponekad teško prepoznati

Važno je prepoznati i liječiti urinarne infekcije, no često se ne primijete simptomi upale jer mala djeca nisu u stanju opisati kako se osjećaju.

Ako dijete ima simptome upale mjehura uz groznicu bez jasnog uzroka, posjetite liječnika već u roku od 24 sata. Brza reakcija na simptome te rani početak liječenja upale mjehura mogu spriječiti infekciju bubrega koja se može razviti iz ovakve vrste upale.

Naime, infekcije bubrega su vrlo bolne te mogu biti opasne zbog raznih zdravstvenih komplikacija. Neliječene urinarne infekcije mogu dovesti do ozbiljnih problema s bubrezima, opasnih po život. Stoga, reagirajte na vrijeme i spriječite veće probleme.

Liječenje se ne bi trebalo započeti prije uzimanja uzorka za urinokulturu.

Urinarne-infekcije

Dijagnoza urinarne infekcije

U svakom slučaju kad postoji sumnja na upalu u mokraćnim putevima, potrebno je učiniti sve potrebne pretrage kako bi se to i dokazalo. Ako je novorođenče apatično, loše sisa ili jede, ne napreduje na težini, ima produljenu žuticu, tada je mogući uzrok urinarna infekcija najčešće uzrokovana klicom Escherichia coli.

U dojenačkoj dobi i kasnije ponavljane jednodnevne temperature bez drugih simptoma mogu biti znak infekcije u mokraćnim putovima isto kao i produljena vrućica nepoznata uzroka.

Ako se infekcija pojavljuje prvi puta, obično je u 90% djece uzrokovana Gram negativnim bakterijama, a u manje od 5% slučajeva uzročnici su Gram pozitivne bakterije.

Ako se infekcija ne liječi dovoljno dugo može doći do ponovne infekcije istim uzročnikom, a moguća je ponovna infekcija drugim uzročnikom. Važno je i sijelo infekcije tj. da li ona zahvaća mokraćni mjehur ili zahvaća i bubrege i gornji dio mokraćnoga trakta. Što je dijete mlađe to će proširenost infekcije biti veća tj. ona će zahvatiti više dijelova mokraćnih putova (tzv. gornje i donje mokraćne putove).

 

Prirodni lijekovi za urinarne infekcije

Uz ove prirodne lijekove, iznimno je važno piti što veće količine vode kako biste kod svakog pražnjenja mjehura izbacili što više bakterija.

Neovisno o tome osjećate li pritisak na mjehur zbog veće količine tekućine ili samo zbog infekcije, ne preskačite odlazak na toalet.

Ako odgađate mokrenje, potičete razmnožavanje bakterija, što pogoršava upalu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)