UPORNE I DOSADNE BRADAVICE? Savjeti stručnjaka eApoteka.ba

ŠTA SU TO VIRUSNE BRADAVICE?

Bradavice su kožne infekcije uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV), a njihov izgled i veličina ovise o tome gdje se nalaze jer mogu promijeniti izgled zbog traumatizacije i iritacije kože.

Identificirano više od 60 tipova ovog virusa, određeni tipovi virusa uzrokuju specifične promjene na koži ili sluznicama.

Bradavice se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu no imaju tendenciju pojave na toplim i vlažnim mjestima, kao što su male posjekotine ili ogrebotine na prstima, rukama i nogama. One su obično bezbolne, osim ako se pojave na tabanima pa tijekom hodanja isto tako stvaraju i smetnje.

Mogu se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, ali se najčešće javljaju kod djece, a rjeđe kod starijih ljudi. Bradavice mogu nastati prijenosom virusa s čovjeka na čovjeka, a i kod jedne osobe mogu se naći na više različitih mjesta zbog prijenosa virusa s jednog mjesta na koži na drugo. Ovaj oblik prijenosa naziva se autoinokulacija. Bradavice vrlo često spontano nestanu. Nije poznat imunološki mehanizam koji dovodi do povlačenja bradavica, ali je poznato da kod osoba kod kojih je imunitet oslabljen zbog npr. transplantacije organa ili HIV-infekcije mogu nastati generalizirane promjene na koži uzrokovane HPV-om.

Kako izgledaju?

Bitna grupa bradavica su tzv. šiljaste bradavice, genitalne bradavice ili kondilomi (condilomata acuminata) koje nastaju djelovanjem određenih tipova virusa na anogenitalnoj sluznici, a vrlo rijetko i na sluznici usne šupljine.

     Obične bradavice (verrucae vulgares) mogu se pojaviti bilo gdje na koži. Ipak su najčešće lokalizirane na mjestima pritiska na kožu kao što su prsti, laktovi, koljena ili tabani. Često se nalaze ispod nokta i tada su izrazito bolne. Izgledaju kao oštro ograničeni čvorovi čija je površina gruba, mogu biti pravilnog, okruglog ili nepravilnog oblika. Različite su boje, žute, svijetlosive, smeđe ili sivocrne. Veličina varira od nekoliko milimetara do otprilike 1 centimetar.


Poseban oblik bradavica nalazimo na tabanima.  Zbog pritiska ove bradavice imaju ravnu površinu i često se javljaju u grupama. Najčešće se nalaze na mjestima najvećeg pritiska kao što su peta ili prsti, te izazivaju bolove prilikom kretanja.


Kod djece i mladih često se javljaju mladenačke bradavice koje su ravne, malo su izdignute iznad razine kože, imaju glatku površinu i žutosmeđe su boje. Vrlo često nalaze se na licu, a najčešće ih ima mnogo jer se prenose autoinokulacijom.


Ostali oblici koji se javljaju su končaste bradavice koje su uske i dugačke i obično takve oblike nalazimo na očnim kapcima, vratu, usnicama i drugdje na licu. Česte su kod muškaraca jer se prenose tijekom brijanja autoinokulacijom.


Kako spriječiti nastanak bradavica?

Kako biste maksimalno spriječili nastanak bradavica poželjno je da nastojite održavati pravilnu njegu ruku. Posjekotinu ili ogrebotinu na ruci treba čistiti redovno jer su otvorene rane sklonije zadobivanju bradavica.

Isto tako, osobe slabijeg imuniteta trebaju  zdrava prehrana i treba izbjegavati dodirivanje područja na kojem je bradavica, bilo da se nalazi na vašem tijelu ili tijelu neke druge osobe.

DEVI melem?

DEVI MELEM ZA VIRUSNE BRADAVICE nudi vam pet moćnih saveznika u borbi protiv virusnih bradavica. Bradavice bezbolno i trajno nestaju već za par nedjelja.

Devi melem je preparat bogat eteričnim uljima čajevca, divljeg origana i ravensara kao jednog od najpotentnijih antivirusnih ulja, koji djeluju na sam uzrok problema. Ricinusovo ulje, također, djelotvorno protiv virusa, sadrži i kiselinu koja postepeno isušuje bradavice, dok ekstrakt vrbove kore ima keratolitičko dejstvo. Bradavice nestaju sa kože, zavisno od mjesta na kojem se nalaze i veličine, za 3 – 6 nedjelja bez oštećenja okolnog tkiva, iritacije i boli.

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/devi-melem-15ml-protiv-virusnih-bradavica-herpes-simplex/?preview_id=8286&preview_nonce=326ab21c0e&_thumbnail_id=8287&preview=true

AlfaBeta FilmX2

AlfaBeta FilmX2 je izrađen na osnovu višegodišnjeg iskustva apotekarske prakse Mr.Ph. Popovića, kao dio AlfaBeta Collection iz PHARMAVITA COSMETICS, sa ulogom da je jedna od najefikasnije do sad, bez posljedica po kožu, otkloni pomenute neprijatnosti i da stopalima obezbjedi siguran i opušten korak.

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/alfabeta-filmx2-9ml-preparat-za-uklanjanje-bradavica-kurijih-ociju-i-zuljeva/

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)