Ojačajte kosti! Spriječite lomove! Liječite OSTEOPOROZU!

 Ojačajte kosti! Spriječite lomove! Liječite OSTEOPOROZU! 

Kupite preparate za jačanje kostiju!

Otvorite link: Kosti, zglobovi i mišići

Možete nas kontaktirati i putem vibera na broj 061-104-504 (savjeti 08-19 h)
Rado ćemo Vas savjetovati na besplatni telefon 0800 211 12 (savjeti 08-19 h)
Pošaljite poruku i na FACEBOOK
Našu veliku ponudu eapoteke možete pogledati na linku ?‍?
Dostava preko 30 KM je besplatna za cijelu Bosnu i Hercegovinu, ispod 30 KM iznosi 6 KM.

 

Kost je tkivo koje se neprestano mijenja i ima nekoliko uloga. Kostur daje čvrstoću i stabilnost, te predstavlja uporište za mišiće koji vrše kretnje. Kosti također oblikuju štit za unutrašnje organe.

Pod metaboličkim bolestima kostiju podrazumijevamo oštećenja ili promjene oblika, čvrstoće te sastava kosti. Nastaju zbog poremećaja mineralnog sastava kosti (kalcija, fosfora i magnezija).

Osteoporoza

Osteoporoza je sistemska bolest koštanog sistema koju karakterizira smanjena mineralna gustoća i poremećeja struktura koštanog tkiva. Posljedica tih promjena je povećana lomljivost kostiju. Iako zahvaća oko 10 % populacije, dijagnosticira se samo u 20 – 25 % slučajeva, pa najveći dio osteoporotičnih bolesnika ostaje neprepoznat. S obzirom na to da je uglavnom bez simptoma, sve do pojave prijeloma. Osteoporoza je znatno češća u žena, i to posebno nakon menopauze, budući da znatan gubitak koštane mase počinje upravo tada.

Dijagnostički kriterij za osteoporozu je T-vrijednost manja od -2,5 SD na kralježnici i/ili kuku.

Primarna ili sekundarna osteoporoza

Potrebno je razlikovati primarnu od sekundarne osteoporoze. Primarna osteoporoza javlja se zbog ubrzanog gubitka koštane mase kod žena nakon menopauze, te se označava kao postmenopauzalna ili se pak javlja kao senilna osteoporoza kod žena i muškaraca starijih od 70 – 75 godina. Sekundarna osteoporoza može biti posljedica čitavog niza kroničnih bolesti i/ili uzimanja određenih lijekova, naročito kortikosteroida.

Šta je prevencija? I kako se nositi sa osteoporozom?

Prevencija osteoporoze je uspješnija od liječenja bolesti. Prevencija uključuje održavanje ili povećanje gustoće kosti uzimanjem odgovarajuće količine kalcija, vježbe s opterećenjem i za neke osobe uzimanje lijekova―najčešće hormonske nadomjesne terapije.

Dovoljan unos kalcija i vitamina D, umjerena tjelesna aktivnost uz izbjegavanje rizičnih faktora (pušenje, alkohol, određeni lijekovi) povoljno utječu na očuvanje koštane mase i predstavljaju integralni dio ne samo prevencije, nego i liječenja osteoporoze.

Unos odgovarajuće količine kalcija je učinkovit, osobito prije no što kosti postignu maksimalnu gustoću (oko 30 godine života), ali i poslije. Uzimanje dvije čaše mlijeka bogatog kalcijem i vitamina D svaki dan pomaže u povećanju gustoće kosti u zdravih žena srednjih godina koje prije nisu uzimale dovoljne količine kalcija i vitamina D. Međutim, većina žena za prevenciju mora uzimati kalcij u tabletama. Preporučuje se dnevna doza od 1,5 grama kalcija.

Vitamin D ključna je karika u prevenciji i liječenju osteoporoze, jer potiče crijevnu apsorpciju kalcija koja je pak osnovni preduvjet normalne homeostaze kosti.
Preporučene doze uglavnom upućuju na dnevni unos od 800 do 1200 mg kalcija (iz hrane i dodataka prehrani) te 800 – 2000 IJ vitamina D za žene u postmenopauzi s osteoporozom. Češće se primjenjuju maksimalne doze u prva tri mjeseca, a poslije se daju doze održavanja koje obično iznose 800 – 1600 IJ na dan.

Vježbe s opterećenjem, kao što je hodanje ili penjanje uz stepenice, također povećava gustoću kosti. Vježbe bez opterećenja, kao što je plivanje, izgleda ne povećavaju gustoću kosti.

Budući da estrogen pomaže u održavanju gustoće kostiju neke žene uzimaju estrogen―ponekad s progesteronom―nakon menopauze. Ovaj hormonski dodatak se daje u dozama koje oponašaju zaštitnu hormonsku ravnotežu koja postoji u žena koje još uvijek imaju menstrualni ciklus. Estrogenska nadomjesna terapija je najučinkovitija ako se započne 4 do 6 godina nakon menopauze, ali neka su istraživanja pokazala da i kasniji početak terapije može još uvijek usporiti gubitak koštane mase i smanjiti rizik prijeloma. Odluka o primjeni estrogenske dodatne terapije je složena jer liječenje može imati nuspojave i rizike.

Liječenje osteoporoze je usmjereno prema poticanju stvaranja kosti i smanjenju njene razgradnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)