Vitamin C, snažan antioksidans i buster imuniteta u borbi protiv virusa

Vitamin C ili askorbinska kiselina je vitamin topljiv u vodi, a prisutan je u svježem voću i povrću.

To su prije svega agrumi (naranče, mandarine, limun), šipak, višnja, crni ribiz, lisnato povrće, kupus, krumpir, paprika i dr.

Svježe i zelene biljke u sebi nose stanovite količine askorbinske kiseline. Jedan od najbogatijih izvora je acerola, američka višnja (Malpighia punicifolia) koja sadrži 1700 mg/100 g. Ostali poznati izvori su šipak, crni ribiz, trešnja, limun, naranča, mandarina, lisnato povrće, kupus, rajčica, krumpir, zeleni i crni papar te mlade iglice vazdazelenog drveća. U mlijeku, jajima i mesu ima ga vrlo malo.

Količina vitamina C u namirnicama je vrlo promjenjiva s obzirom na uvjete uzgoja i stupanj zrelosti namirnice. S druge strane, ovisno o načinu pripremanja određene namirnice, moguće je da ona izgubi i do 75 posto sadržaja vitamina C.

Važan je za sintezu kolagena i karnitina te za metabolizam masnih kiselina. Najjači je antioksidans među vitaminima topljivim u vodi. Preporučene dnevne količine (RDA) za odraslu zdravu osobu iznosi 75-90 mg dok se u terapiji koriste i znatno veće doze. Vrlo je važno znati da povećava otpornost organizma prema virusnim i bakterijskim infekcijama uključujući i alergije, učinkovita je kod bolesti dišnih putova i još niz drugih bolesti.

Kada virus napadne ljudski organizam, jako je važno maksimalno povećati antioksidativni kapacitet organizma i osnažiti prirodni imunitet kako bi se prevenirali ili ublažili simptomi virusnog oboljenja.

Upravo u tome pomaže moćni vitamin C!

U januaru 2020. godine dr. Andrew W. Saul, liječnik ortomolekularne medicine, objavio je članak u kojem govori o važnosti snažnog imuniteta i vitamina C u borbi protiv koronavirusa.

Kako djeluje vitamin C

Primjena mega doza vitamina C, navode medicinski stručnjaci, djeluje na organizam pacijenta na sljedeći način:

  • ima snažan antioksidativni učinak
  • smanjuje upalne procese u organizmu
  • poboljšava funkciju endotela, tkiva koje oblaže stijenke krvnih žila
  • ima snažno antivirusno djelovanje
  • može prevenirati akutna oštećenja pluća i akutni respiratorni distres

Preporučena dnevna doza u slučaju koronavirusa je 50 do 100 mg vitamina C po kilogramu tjelesne težine.

U slučaju kroničnih bolesnika doza se povećava na čak 200 mg na dan po kilogramu tjelesne težine.

Te se doze, dakle, kreću od oko 4000 do čak 16.000 miligrama vitamina C na dan.

Zaštitite se preventivno:

Liječnici Orthomolecular Medicine News Servicea savjetuju vam da u organizam unosite ove važne nutrijente i antioksidanse kako biste spriječili neke buduće virusne infekcije.

1. Vitamin C: 3000 mg ili više na dan, podijeljeno u nekoliko doza

2. Vitamin D3: 2000 međunarodnih jedinica na dan (započeti s 5000 tijekom prva dva tjedna, a zatim reducirati na 2000 svaki dan)

3. Magnezij: 400 mg na dan (u obliku citrata, kelata, malata ili klorida)

4. Cink: 20 mg na dan

5. Selen: 100 mikrograma na dan

Vitamin C:

Vitamin D3:

Magnezij:

Cink:

Selen:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)