KOJE SU BLAGODATI ULJA ČAJEVCA?!

KOJE SU BLAGODATI ULJA ČAJEVCA?!

Eterično ulje čajevca jedno je od najpopularnijih eteričnih ulja.

Čajevac je zimzelena grmolika biljka, samonikla u Australiji, danas široko kultivirana na plantažama. Ima izdužene nepodijeljene listove koji više podsjećaju na iglice, s vidljivim žlijezdama duž listova koje sadrže eterično ulje. Cvijetovi su mali i bijele su boje. Biljka je endemska u suptropskom obalnom području istočne Australije.

Eterično ulje čajevca

Eterično ulje čajevca dobiva se destilacijom vodenom parom listova drveta čajevca. Postoje tri kemotipa čajevca (terpineol-4, 1,8-cineol i terpinolen), a na tržištu je dostupan samo terpineol-4, koji ima najbolje farmakološko djelovanje.

Budući da jača imuni sistem, osim za uklanjanje štetnih patogena može se koristiti i za sprječavanje recidiva infekcije. Ujedno, eterično ulje čajevca učvršćuje živce i poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu pa je preporučljivo kod mentalnog umora i nervne slabosti, pogotovo ljudima čiji je imunosni sustav slab. U Australiji je ulje čajevca osnovni kućni lijek i svi ga imaju.

Djelovanje 

Ulje čajevca ima jako dezinfekcijsko (12 puta jače od fenola) i antiseptičko djelovanje kao i baktericidno, fungicidno, virucidno, antispazmodično, antiinflamatorno, imunostimulativno i antiparazitično djelovanje.

Ulje čajevca se ne bi smjelo na koži koristiti nerazrijeđeno. Često se kombinira s esencijalnim uljem lavande.

Pravilnim korištenjem, ulje je sigurno i netoksično. Kada ga nanosite na kožu, razrijedite ga s maslinovim ili bademovim uljem. Ulje čajevca nije predviđeno za oralnu upotrebu. Ulje čajevca ne bi trebale koristiti trudnice i dojilje budući da nije provedeno dovoljno studija koje bi dokazale sigurnost u korištenju kod navedenih skupina. Također, u osjetljivih osoba može doći do kontaktnog dermatitisa.

Ulje čajevca može izazvati crvenilo kože, osip, svrbež ili nastanak mjehurića. Prije upotrebe, isprobajte ulje čajevca na maloj površini kože kako biste ispitali dolazi li do alergijske reakcije.

Ulje čajevca se koristi za liječenje:

  • infekcija respiratornog sustava,
  • kroničnog umora,
  • infektivne upale crijeva,
  • gnojnih upala,
  • kožnih ozljeda i infekcija,
  • akni,
  • vaginalnih infekcija.

Ulje čajevca za lice i kožu

Nekoliko kapi ulja čajevca možete dodati u kupku ili paru. Osim toga, tako primijenjeno, pomoći će vam u liječenju prehlade ili gripe.

Ulje čajevca je dokazano djelotvornu u prevenciji i liječenju kožnih infekcija. Jedna kašika kokosovog ulja pomiješana s pet kapi ulja čajevca može se nanijeti na herpes nekoliko puta dnevno. Ako to učinite prilikom pojave najranijih simptoma, možete spriječiti daljnji razvoj infekcije.

Ulje čajevca nemojte nipošto primjenjivati interno zbog toksičnosti. Prije upotrebe se konzultirajte s liječnikom ili farmaceutom.

Ulje čajevca već dugo je poznato kao vrlo učinkovit lijek protiv akni. Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, učinkovito čisti kožu i isušuje prištiće. Ipak, kao i kod većine eteričnih ulja, ni eterično ulje čajevca se ne smije nanositi na kožu nerazrijeđeno jer može uzrokovati iritaciju, crvenilo ili plikove. Možete ga primijeniti lokalno na prištić ili nekoliko kapi dodati u kremu za lice.

Slikovni rezultat za lice i akne

Ulje čajevca u liječenju gljivičnih infekcija

  • Ulje čajevca se može koristiti i u liječenju brojnih gljivičnih infekcija. Za liječenje atletskog stopala potrebno je pomiješati ulje čajevca s kokosovim uljem i nanijeti na zahvaćeno područje dva puta dnevno. Također je dobro dodati 10 kapljica ulja u kupku.
  • Šampon koji sadrži barem 5% ulja čajevca je dokazano vrlo efektivan protiv peruti zahvaljujući svojoj mogućnosti liječenjaMalassezia furfur, tipa gljivice koji je najčešći uzrok peruti.
  • Dokazano je da ulje čajevca pomaže u liječenju 10 tipova bakterija, među kojima je naravno i candida. Osim toga, ulje čajevca se koristi i za liječenje vaginalnih gljivičnih infekcija. 

Ulje čajevca kao dezinfekcijsko sredstvo

Ulje čajevca se pokaza vrlo efikasno protiv grinja i stjenica. Potrebno je dodati dvije žličice ulja u vruću vodu kojom namjeravate čistiti ormare i područja na kojima se pojavljuju kućni insekti. Kapljice ulja čajevca možete dodati i u sredstvo za čišćenje površina.

Ulje čajevca protiv plijesni se koristi u 500 ml vode  i 10 ml ulja čajevca, te uliti u raspršivač. Potrebno je poprskati sve površine na kojima se plijesan pojavljuje, ostaviti pola sata, a zatim očistiti spužvicom i toplom vodom.

 

Naša ponuda: ULJE ČAJEVCA 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)