LECITIN- Hrana za mozak, potiče metabolizam masti

Lecitin je prirodna tvar i najbolji izvor kolina, bitne komponente koja hrani mozak i pospješuje pamćenje. Kolin, sastavni je dio acetilholina, neurotransmitera (prenosnika signala između nervnih ćelija) koji omogućava mentalne funkcije. Djeluje na stimulaciju centara za memoriju, jer jedna njegova komponenta, inozitol, učestvuje u građi moždanih ćelija. Koristi se za poboljšanje sna, kod zaboravnosti. Primjenjuje se kao pomoćno lijekovito sredstvo kod Alzhajmerove bolesti, bipolarnog poremećaja, tardivne diskinezije (drhtanja).

Lecitin se koristi za smanjenje triglicerida i holesterola kod ateroskleroze, za sprečavanje suženja krvnih sudova i nastanka infarkta i moždanog udara. Koristi se i kod masne jetre, ciroze, a koristan je i kod gojaznosti i zloupotrebe alkohola, jer stimuliše metabolisanje masti i sprečava njihovu akumulaciju u jetri. Pošto hrana koju jedemo uglavnom sadrži previše masti, lecitin je odličan za lakše metabolisanje masti. Lecitin reguliše varenje, smanjuje osećaj nadutosti, poboljšava usvajanja vitamina rastvorljivih u mastima (vitamini A, D, E,K). Koristi se i kod mršavljenja, jer utiče na poboljšanje metabolisanja masti i smanjuje njihovo deponovanje u masna tkiva. Neophodan je za pravilno funkcionisanje ćelijskih membrana, koje moraju biti propustljive za hranjive materije, a u isto vrijeme nepropustljive za štetne materije.

Lecitin se preporučuje osobama koje imaju bolne zglobove, teško se kreću ili su osjetljive na vremenske promjene (meteoropati). Deluje na smanjenje ili potpuno uklanjanje bolova u zglobovima, u tom slučaju se može koristiti i u znatno većim dozama.

Pridonosi čvrstoći i kvaliteti kose. Lecitin daje kosi zdravu boju i smanjuje njezino opadanje.

Lecitinom su bogati soja i žumance, a proizvodi ga i jetra. Prirodan je sastojak hrane i ćelija u organizmu, pa nema štetnih dejstava i ukoliko se uzmu veće doze od uobičajenih. Koristi se za regulaciju masti u krvi u dozama od 500-1000mg dnevno, kod neuroloških poremećaja čak i 5g i više dnevno. Uzima se sa jelom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)