ZATVOR-OPSTIPACIJA, prirodna pomoć iz apoteke

ZATVOR ( OPSTIPACIJA), naša preporuka….

Puno ljudi pati od kroničnog zatvora i lijene probave. Smatra se da se pojavljuje  u populaciji razvijenih zemalja-  15-30 %. Uzroka je mnogo: način ishrane- malo vlakana u hrani, malo vode, slabije kretanje, stres,  ali pored ovoga jedan od veoma čestih i važnih razloga je PREDISPOZICIJA, odnosno sklonost, često i genetski uslovljena.( nasljedna).

Normalno  pražnjenje crijeva je  2-3  stolice dnevno  do  3 puta sedmično.  Ako je pojavnost  stolice rjeđa   od 3 puta sedmično,  a dugo traje takav problem- ( 2-3 mjeseca)   kažemo da osoba pati od – KRONIČNE OPSTIPACIJE ILI  LIJENIH CRIJEVA.

Zašto se javlja lijena probava?

Crijeva su jako dugačka. 8 metara. Tanko i debelo crijevo.  A to znači i mnogo rada crijeva. Prolazak sadržaja u crijevima zove se PERISTALTIKA, i odvija se uz pomoć crijevnih mišića i nervnih vlakana. I to BEZ UTICAJA NAŠE VOLJE, a to znači da mi ovim postupkom svjesno- ne upravljamo.( ne možemo svjesno narediti crijevima da hrana prolazi kroz crijeva).  Ali,  samo  pražnjenje crijeva ( defekacija) je POD UTJECAJEM NAŠE VOLJE– veoma složen  proces- koji se odvija  uz pomoć mozga, psihe, kičmene moždine,  crijevnih mišića i nervnih vlakana.

Pored načina ishrane i konstitucije, mnoge bolesti, ( Parkinson, Multipla skleroza…) uzimanje nekih lijekova mogu izazvati dugotrajnu opstipaciju. Javlja se često i u zadnja tri mjeseca trudnoće…

Naša prva preporuka:

Naša prva preporuke je uzimanje prirodnih preparata za olakšavanje probave.  SALUFRANGOL  SIRUP.

Njemački proizvod- DODATAK PREHRANI- koji sadrži:  ekstrakt ploda smokve i kruške,  koji dopinose normalnoj funkciji crijeva, tamarind koji djeluje laksativno a ne izaziva grčeve,  sena i ekstrakt rabarbare pojačavaju peristaltiku, a ekstrakt anisa, komorača i korijandra smanjuju nadimanje uklanjanju gasove.

Uzimanje ovakvog sirupa ne izaziva navikavanje, nema štetnih djelovanja. Pogodan je za dugotrajnu upotrebu. I često ga savjetujem i preporučim  pacijentima koji se nalaze na detoks tretmanima, ili nakon konzumiranja hrane koja je jako bogata celulozom i nadima. Pogodan je i kao putni sirup za regulaciju probave,( zan se da putovanje često izaziva zatvor) jer uzimanjem manje doze ostvaruje se redovna probava, a bez grčeva i naglog pražnjenja. Sirup ima ekstrakte koji su vrlo kvalitetni, kontroliranog porijekla. Kao takav, i pod ovim imenom prodaje se, osim u Njemačkoj, tako isto i u velikom broju zemalja Evrope. I prisustvo ovakvog preparata na BH tržištu je veoma važno i prava blagodat za pacijente sa kroničnom opstipacijom.( zatvorom).

Savjet plus: uzimanje vode obogaćene magnezijumom ( Donat Mg), uzmanje većih količina vode ( do 2-2,5 litre dnevno), vlakna u hrani (oko 30 grama dnevno)- pojačati voće umjesto slatkiša na kraju jela i kao međuobrok,  svježe povrće, integralni kruh i sl., kretanje, izbjegavanje stresa. Svakako i  uzimanje PASIFLORE ( kapi, ili tablete) za bolje podnošenje stresa.

Sirup možete kupiti on line na www.eapoteka.ba

Dodatni savjeti i informacije: 

Naše viber savjetovalište 061-104-504

Naše e-mail savjetovalište info@eapoteka.ba

FB page kontakt i informacije:  Moja ON LINE Apoteka

mr.ph.Aida Alagić

Lako ovaj sirup možete kupiti na www.eapoteka.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)