Inhalirate li dijete ili sebe? Šta je važno je da znate?

U zimskom doba godine virusne infekcije veoma su česte i kod djece i odraslih. Virusi oštećuju sluznicu, mogu oslabiti organizam i otvoriti put  za bakterije. Međutim, primjena antibiotika kod svake respiratorne infekcije, pa čak i praćene temperaturom je vrlo česta a nepotrebna praksa.

Nakon virusne infekcije često ostaje hiperaktivnost sluznica praćena kašljem i do 3 tjedna. Kod dugotrajnog kašlja mjesec i više, često ponavljanih epizoda kašlja ili bronhitisa preporučuje se alergološko testiranje. Dijagnoza opstruktivnog bronhitisa ili astme omogućava korištenje i lijekova za dugotrajnu primjenu, kao i onih za akutno pogoršanje.

Šta je inhaliranje?

Inhaliranje djeluje na principu intenzivnog udisanja različitih sastojaka u plinovitom obliku koji imaju blagotvoran učinak te pomažu pri rješavanju određenih problema dišnoga sistema. Također, udisanje vruće pare potiče širenje krvnih žila u tom dijelu tijela, što dovodi do bolje prokrvljenosti i otvaranja pora, čime se olakšava lučenje i izlazak materije koja uzrokuje probleme organizmu.

Inhalacija ne otklanja brzinski sve simptome prehlade, zbog čega je nerealno očekivati da će se nakon jedne inhalacije ozdraviti, ova metoda znatno olakšava disanje, a pozitivno djelovanje vidljivo je već nakon desetak minuta inhaliranja. Inhaliranje se uglavnom provodi tako da osoba drži glavu (najčešće prekrivenu ručnikom) iznad posude iz koje isparava sredstvo za inhaliranje ili se koristi mehanički inhalator koji je moguće nabaviti u apotekama.

Kako se inhalirati?

Za inhaliranje koristimo sterilnu fiziološku otopinu. Sterilna znači da nema mikroorganizama koji bi mogli uči u organizam inhalacijom. Uvijek koristite fiziološku otopinu ili u jednokratnim malim ampulama ili iz zatvorene boce gdje je uzimate van iglom. Fiziološka otopina je vodena otopina sa 0.9% soli, baš kakvu sadrži naš organizam, pa kod inhalacija ne iritira nosnu sluznicu.

Da li se mogu inhalirati bebe i djeca?

Udisanje fiziološke maglice može se koristiti kod djece pa čak i za novorođenčad. Djeca često oboljevaju od prehlade i kašlja i upravo inhalacije fiziološkom otopinom umiruju djetetove dišne putove, očiste i smiruju sluznicu i mogu ukapati sluz i olakšati njeno izbacivanje.

Kako pravilno inhalirati lijek?

Uzmite potrebnu količinu lijeka propisanu od strane liječnika zatim dodajte fiziološku otopinu u odgovarajućem omjeru. Stavite sadržaj u spremnik raspršivača. Stavite masku na dijete, spojite uređaj na struju i provedite postupak za traženo vrijeme.

Kako se čisti inhalator?

Inhalator ne treba posuđivati niti da ga koristi više osoba.  Inhalator se čisiti tako što se odvoji crijevo od aparata (kompresora) se te se odvoje maske. Crijevo i maska se potope u vodu sa dezifisijensom, kao sto je asepsol. Ostaviti da odstoji par sati potom ostaviti djelove da se se osuše na sobnoj temperaturi.

Kada ne koristiti inhaliranje fiziološkom otopinom?

Kada je dijete prehlađeno, a u povijesti bolesti ima spazme u donjim dišnim putevima i bronhitise, liječnik treba provjeriti da li se dijete smije inhalirati fiziološkom otopinom. Naime ako je prisutan spazam u donjim dišnim putevima, inhalacija fiziološkom otopinom može dodatno izazvati iritaciju i gušenje djeteta jer ono teško diše. U takvim slučajevima liječnik će propisati lijek bronhodilatator da proširi dišne puteve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)