BRUSNICA UROFORTE najbolja pomoć u liječenju infekcija urinarnog trakta

BRUSNICA UROFORTE najbolja pomoć u liječenju infekcija urinarnog trakta

Šta je infekcija mjehura?

Cistitis je obično infekcija mokraćnog mjehura- bakterijama, rijetko virusima. Bakterije obično ulaze u mokraćni mjehur preko uretre ( kanal koji mokraću vodi od mjehura do izlaska iz organizma),  dakle  izvana, gdje uzrokuju upalu i iritaciju stijenke mjehura. Hladnoća i oslabljeni imunološki sistem – kao što su druge bolesti – pogoduju infekciji. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca. I veoma je bolna i neprijatna infekcija.

Uzroci infekcije!

Najčešći uzrok cistitisa je bakterija Escherichia coli. Ešerihija je bakterija-normalni stanovnik crijevne flore. U određenim slučajevima, (loš način higijene, oslabljen imunitet…), bakterija pređe iz anusa kroz uretru u mokraćni mjehur.

Pored toga uzročnik može biti  Proteus mirabilis, stafilokoki, streptokoki, Klebsiella ili gljivice kao što je  Candida albicans. U rijetkim slučajevima, virus je uzročnik.

Ali, cistitis može biti posljedica drugih uzroka, a ne bakteija. Na primjer, kao nuspojava određenih lijekova ili zračenja, može također dovesti do cistitisa.

Simptomi upala

Uzročnici također mogu biti i iz grupe spolno prenosivih mikroorganizama, pa bi svakako trebali otići i na ginekološki pregled. Simptomi upale mokraćnog mjehura variraju u svojoj težini, a najčešće su učestalo mokrenje praćeno peckanjem i boli, neodgodiva potreba za mokrenjem, ponekad i bol iznad pubične kosti. Također može doći do zamućenosti urina, te promjene boje i mirisa. Ukoliko se pravilno liječi, cistitis najčešće bude brzo izliječen.

Moguće komplikacije uključuju pijelonefritis (upalu gornjih mokraćnih putova – bubrega), kompliciraniju infekciju te ponovljene infekcije. Kod ponovljenih (učestalih, kroničnih) infekcija razlikujemo dvije vrste. Prva je ponavljanje upale uzrokovane istim mikroogranizom, a druga je ponovljena upala uzrokovana nekim drugim mikroorganizmom.

Američka brusnica (Vaccinium macrocarpon)

Američka brusnica (Vaccinium macrocarpon) prirodna je pomoć kod čestih infekcija i preporučuje se uzimati kao prevencija, odnosno za spriječavanje ponovnih upala. Može se konzumirati kao svježi plod, u sušenom obliku, kao sok ili u dodacima prehrani.

Djelovanje brusnice se prije objašnjavalo činjenicom da zakiseljuje urin i time otežava preživljavanje bakterijama. Prije par godina otkrio se još jedan, vjerojatno i bitniji mehanizam djelovanja brusnice na uropatogenu E. coli.

Američka brusnica sadrži važnu skupinu spojeva – proantocijanidine. Proantocijanidini samoj biljci predstavljaju obranu protiv mikroorganizama. Glavni način djelovanja u našem organizmu jest spriječavanje adhezije p-fimbrija E. coli na površinu organa mokraćnog trakta, a fruktoza koja je također sadržana u brusnici, spriječava vezanje fimbrija tipa 1. Pojednostavljeno rečeno A-tip proantocijanidina bakteriji E. coli mijenjaju oblik, membranu i nastavke kojima se prima čime se onemogućuje njeno vezanje za unutarnje stjenke mokraćnog sistema. Na taj način se bakterije, obzirom da se ne vežu za stjenke mjehura, mokrenjem izbacuju van iz organizma.

Osim navedenog, brusnica spada među prvih 5 prehrambenih namirnica s najvećom količinom antioksidanta, bogata je vitaminima C i A te kalijem. Važno je naglasiti da oslabljeni obrambeni sistem organizma pomaže E. coli u izazivanju upala stoga je jedan od načina prevencije i suzbijanja infekcija održavanje ili podizanje imuniteta organizma.

Bakterija Helicobacter pylori

Prema novijim istraživanjima i nedavno objavljenim studijama, redovito uzimanje brusnice ima djelovanje i na još jednu zloglasnu bakteriju – Helicobacter pylori. Ta bakterija, vrlo raširena u populaciji, uzrok je velikog broja želučanih problema, čak i raka želuca. Brusnica pokazuje slično djelovanje kao i na E.coli, odnosno spriječava njezino vezanje za stijenku.

 

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/brusnica-uroforte-plus-breza-granule-a-14-pomoc-u-lijecenju-infekcija-urinarnog-trakta/

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)