Savjeti za održavanje proteze i vještačkih zuba!

Zubna proteza kao protetsko rješenje za bezubu čeljust je dugotrajno rješenje, protezu i preostale zube treba redovno i temeljno čistiti.

Da bi se spriječio karijes na preostalim zubima, ne smije biti naslaga na zubima, pogotovo na zubima na koji su postavljene kvačice. Također, upala zubnog mesa se može spriječiti uklanjanjem plaka i čišćenjem četkicom tamo gdje bi inače mišići i jezik prirodno čistili, a sad ne mogu zbog pokrivanosti protezom (npr. nepce). Zato usta i protezu treba prati nakon svakog jela i prije spavanja. Pranje prije doručka, također smanjuje broj bakterija u ustima, pa je pogodno kod osoba koji lako dobivaju karijes.

Proteza se lako čisti upotrebom male, čvrste četkice, kao i upotrebom pasta za čišćenje proteza. Protezu uvijek vaditi iz usta iznad umivaonika napunjenog vodom ili iznad ručnika da se ne bi oštetila u slučaju pada. Izvan usta proteza se čuva u čaši vode ili u kutijama namjenjenim za čuvanje proteze.

Dodatno čišćenje se može obaviti sa otopinama za čišćenje proteza. Preporučljivo je staviti barem 15 minuta dnevno prethodno očišćene proteze u otopinu. Protezu treba dobro očetkati i onda staviti u dezinficijens preko noći.

Pastu za zube ne treba upotrebljavati kao sredstvo za čišćenje proteze, jer njeni pojedini sastojci nagrizaju i ohrapavljuju površinu proteze, pa nastaju dublja oštećenja koja uzrokuju trajne mrlje, brže propadanje i prijevremeno pucanje.

Krema za učvršćivanje

Krema je idealno rješenje za učvršćivanje zubne proteze kod pojačanog izlučivanja sline. Jednostavno se nanosi, trenutno učvršćuje, bez okusa je pa ne mijenja okus hrane i pića, te djeluje dugotrajno. Ne ostavlja slobodan međuprostor između proteze i desni pa posrednim putem sprječava upalu jer onemogućava nakupljanje hrane.

 

Jastučići za pričvršćivanje proteze

Pored krema postoje i jastučići za fiksiranje zubnih proteza za godnju i dojnju vilicu.

Jastučići za učvršćivanje donje zubne proteze prije svega služe kako bi se ispunio prostor koji može nastati tijekom prijelaznog razdoblja nošenja privremene proteze i uzrokovati probleme.

Upotreba jastučića za učvršćivanje također se savjetuje kod pretjeranog gubitka koštane mase u donjoj čeljusti, te u slučajevima upale zubnog mesa i dekubitusa, jer smanjuje trenje proteze s bolnim mjestom na sluznici usta.

Protefix jastučići po svom su sastavu natrijev alginat, koji namočen u vodi vrlo čvrsto i homogeno prijanja uz protezu.

Privremene (provizorne, imedijatne) proteze izrađuju se kako bi se premostilo razdoblje bezubosti, osiguralo brže cijeljenje i pravilnije oblikovanje čeljusnog (alveolarnog) grebena te sačuvao tonus mišića lica do izrade konačne (trajne, definitivne) proteze. Zbog povlačenja koštane mase nakon vađenja zubi, već nakon nekoliko dana nošenja privremene proteze ne priliježu dobro. U takvim slučajevima preporučujemo jako učvšćivanje Protefix jastučićima za gornju i donju protezu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)