Gljivice na noktima – kako liječiti infekciju?

Gljivice na noktima – kako liječiti infekciju?

  • Možete nas kontaktirati i na viber 061-104-504
  • Ili na besplatni telefon 0800 211 12  (savjeti 08-21h)
  • I veoma jednostavno pošaljite poruku i na FACEBOOK
  • Dostava preko 30 KM je besplatna za cijelu Bosnu i Hercegovinu

 

Gljivice na noktima ili onikomikoza noktiju uobičajena su pojava koja obično započinje bijelom ili žutom mrljom ispod vrha nokta. Kako se gljivična infekcija širi, nokat se obezboji, zadebljava, a vrh nokta počinje se cijepati. Gljivice na noktima, ako se ne liječe, mogu zaraziti i kožu stopala, koja se naziva atletsko stopalo (Tinea Pedis).

Iako ova tegoba može pogoditi bilo koga, skloniji su joj stariji muškarci i osobe koje imaju lošu cirkulaciju ili povišeni šećer. Kao i svaka gljivična infekcija, može se dobiti i izravnim kontaktom, u ovom slučaju, ako primjerice koristimo iste noktarice ili turpijice za nokte kao i zaražena osoba.

Gljivične infekcije se liječe teško i zahtijevaju dug vremenski period pa treba biti ustrajan u liječenju jer postoji mogućnost povratka infekcije ili konačnog propadanja nokta.

Kako liječiti gljivice?

Gljivične infekcije nokta počinju lokalnim liječenjem pri kojem se koriste kapiolovke, tekućine, lak i kreme.

Prirodna pomoć za liječenje gljivičnih infekcija je  ulje australskog čajevca koje uništava gljivice, viruse i bakterije te sprječava njihov razvoj. Možete ga mazati na oboljeli nokat i do par puta dnevno, samo ili u kombinaciji s odgovarajućom terapijom.

Ulje čajevca je odličan za spriječavanje ponovne pojave gljivične infekcije.

Druga najjača prirodna pomoć u borbi protiv gljivičnih infekcija je ulje sjemenki grejpa. Snažno djeluje na gljivice, bakterije i viruse, jača imunitet te smanjuje upalne procese. Citrofit kapi možete nanijeti direktno na zahvaćeno područje i/ili ih piti za liječenje i sprječavanje infekcije.

Za liječenje i sprječavanje gljivičnih infekcija nokta svakodnevno aplicirajte Gehwol medicinsko ulje ili sprej za nokte i kožu koje štiti od gljivica i sprječava njihov razvoj. Također na oprane i osušene noge nakon apliciranja ulja ili spreja možete također da puderišete prste i područje između prsta.

Pomoć probiotika pri liječenju gljivičnih oboljenja nije zanemariva. Probiotici podržavaju zdravlje crijevne mikroflore čime se sprječava razvoj gljivica koje uzrokuju infekcije. Bio-Kult Candea kapsule su proizvod koji sadrži odličnu kombinaciju probiotika, ulja sjemenki grejpa i češnjaka za kojeg je također dokazano da uništava gljivice.

Gljivice na noktima nastaju kada gljivica uđe i ostane u noktu kroz mala oštećenja perifernog tkiva (ogrebotine, rane). Gljivicama je potrebna vlaga da bi preživjele, pa se zadržavaju na stalno vlažnim mjestima kao što su cipele, čarape, javni tuševi itd.

Rano prepoznavanje infekcije važno je jer nožni nokti rastu vrlo sporo i što je infekcija manja na početku liječenja, brži će nokat ponovno izgledati zdravo.

Čim primijetite gljivice, započnite bitku s njima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)