Zašto slabi vid kod osoba starije životne dobi i kako usporiti slabljenje vida

Zašto slabi vid kod osoba starije životne dobi i kako usporiti slabljenje vida

Senilna makularna degeneracija je bolest oka povezana sa starenjem koja postupno uništava centralni vid. Centralna vidna oštrina nam je potrebna za precizan vid i svakodnevno obavljanje zadataka poput čitanja i vožnje.Ova bolest zahvaća žutu pjegu (makulu), najrazvijeniji dio mrežnice, odnosno mjesto najjasnijeg vida. Mrežnica pretvara svjetlosni signal tj. sliku koju gledamo u električne impulse, a zatim provodi te impulse do središnjeg živčanog sustava.

Senilna makularna degeneracija ne uzrokuje bol. U nekim slučajevima, bolest se razvija vrlo sporo tako da oboljeli niti ne primijete razliku u svojem vidu. Kod drugih se bolest razvija puno brže, te može uzrokovati gubitak vida na oba oka. Pojavljuje se u dva oblika: suhom i vlažnom.

Suha makularna degeneracija uzrokuje sporo propadanje pigmentnih stanica mrežnice. Posljedice su narušena funkcija žute pjege, a s time i oštrina centralnog vida. Često se prvo pojavljuje u samo jednom oku, a kasnije mogu biti zahvaćena oba oka. Liječnici ne mogu predvidjeti hoće li će se bolest proširiti i na drugo oko. Uzrok ove bolesti je još uvijek nepoznat. Najčešći početni simptom je zamućen vid.  Jače svjetlo može pomoći pri zamućenom vidu. Ukoliko propadne veliki broj fotoosjetljivih stanica u makuli, moguće je da oboljeli vide malu – ali rastuću – crnu mrlju u središtu vidnog polja.

Vlažna makularna degeneracija se pojavljuje kada se iza mrežnice počnu stvarati abnormalne krvne žilice i rasti ispod žute pjege (makule). Te novostvorene krvne žilice su vrlo osjetljive i često pucaju zbog čega dolazi do krvarenja i istjecanja tekućine. Krv i tekućine tada podižu makulu što uzrokuje njeno oštećenje.  klasični početni simptom je da se ravne crte čine zakrivljenima. To se događa kada nakupljene tekućine iz raspucalih krvnih žilica počnu podizati makulu narušavajući vid. Mala crna mrlja može biti simptom i kod vlažnog oblika makularne degeneracije. Uzrokuje gubitak centralne vidne oštrine. Može rezultirati vrlo brzim gubitkom centralnog vida.

Suha makularna degeneracija je učestaliji oblik ove bolesti. Više od 85% svih osoba s naprednim i srednjim stadijem makularne degeneracije pate od suhog oblika ove bolesti.

Međutim, ako uzmemo u obzir samo napredni stadij makularne degeneracije, onda možemo reći da oko dvije trećine pacijenata imaju vlažni oblik senilne makularne degeneracije. Pošto razvoj naprednog stadija makularne degeneracije najčešće dovodi do gubitka vida, vlažni oblik uzrokuje značajno veći broj slučajeva gubitka vida nego suhi oblik.

Svi pacijenti koji imaju vlažni oblik makularne degeracije su prvo imali suhi oblik te bolesti.

Ipak, suhi oblik može uznapredovati i izazvati gubitak vida bez prethodnog pretvaranja u vlažni oblik, ali isto tako se može iznenadno pretvoriti u vlažni oblik, čak i u početnom stadiju bolesti. Nemoguće je unaprijed znati hoće li se suhi oblik makularne degeneracije pretvoriti u vlažni oblik.

Najveći nositelj rizika je dob. Iako se može pojaviti u srednjoj dobi, istraživanja su pokazala da su osobe iznad 60 godina starosti najpodložnije makularnoj degeneraciji. Rezultati jednog istraživanja su dokazali da osobe srednje životne dobi imaju vjerojatnost oboljenja od 2%, dok ta vjerojatnost raste na 30% kod osoba starijih od 75 godina.

Ostali faktori rizika su:

  • Pušenje: Pušenje može povećati rizik od pojave makularne degeneracije.
  • Pretilost: Istraživanja su dokazala povezanost između pretilosti i razvoja početnog i srednjeg stadija makularne degeneracije do uznapredovalog stadija.
  • Genetsko nasljeđe: Osobe čiji članovi obitelji boluju od senilne makularne degeneracije imaju veći rizik od pojave te bolesti.
  • Spol: Žene imaju veću vjerojatnost od pojave makularne degeneracije nego muškarci.
  • Bolesti poput dijabetesa
  • Izloženost oka pretjeranom naporu: rad noću rad za računarom, suho oko, premalo sna,

DODACI PREHRANI KAO PREVENCIJA

Kvalitetna ishrana je veoma važna da održi vaše oči zdravima i da funkcionišu optimalno tokom vašeg životnog vijeka. Naše su oči svakog dana izložene brojim stvarima koje ih nadražuju. Umjetno svjetlo, rad na računalu, sunčeva svjetlost, dim, vjetar, pelud, prašina i slobodni radikali, a sve to može negativno utjecati na vid. Iz tog razloga je uravnotežena opskrba tvarima koje su hranjive za oči osobito važna.

Uzimanje vitamina i menarala te dodataka za oči može nam pomoći u održavanju općenitog zdravlja naših očiju. A ovi dodaci  za oči također pomažu u prevenciji mnogih bolesti.

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/doppelherz-augen-vital-kaps-a-30-za-odrzavanju-normalnog-vida-danju-i-nocu/

 

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/orthomol-amd-extra-kapsule-120-dnevnih-doza/

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/solgar-vitamin-a-kapsule-a-100-dodatak-prehrani-za-nadopunu-vitamina-a/

 

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/orthomol-vision-a30-kapsula-dodatak-prehrani-sa-vaznim-mikronutrijentima-za-oci/

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/makulin-blue-protect-kapsule-a-30-za-zastitu-ociju-s-borovnicom-cinkom-floraglo-luteinom-i-zeaksantinom/

Šta sadrže ovi preparti:

LUTEIN – može spriječiti nastanak senilne makularne degeneracije. Lutein je ksantofil i jedan od 600 karotenoida koji se javljaju u prirodi. Lutein sintetiziraju samo biljke i, poput drugih ksantofila, u velikim količinama se može naći u zelenom povrću poput špinata i žute mrkve. Pored β-karotina je najrasprostranjeniji karotenoid.

ZEAKSANTIN- upravo žuta mrlja sadrži veliku količinu zeaksantina

EKSTRAKT BOROVNICE  poboljšava noćni vid, sadrži antioksidanse koji smanjuju rizik od očnih krvarenja. Dokazano je da povećava protok krvi u malim krvnim žilicama mrežnice, povećava protok krvi u makuli, smanjuje vjerojatnost nastanka senilne makularne degeneracije.

CITRUS BIOFLAVONOID – igra ključnu ulogu u zdravlju mrežnice, pomaže u odvodnji suza lakrimalnog sustava i regulira očni tlak. Smanjuje rizik od nastanka senilne makularne degeneracije za 39%.

OMEGA 3 LANENO ULJE  – pomaže eliminirati oštećene stanice u očima.

BETA KAROTEN  pomaže u održavanju vidne oštrine, održava jasan i oštar vid, posebno noću.

VITAMIN A  smanjuje rizik od nastanka katarakte; sadrži antioksidanse koji sprječavaju nastanak senilne makularne degeneracije, regulira očni tlak, što smanjuje mogućnost oštećenja očnog živca i pojave glaukoma.

VITAMIN C – kada se uzima s drugim antioksidansima pomaže u sprječavanju katarakte i senilne makularne degeneracije.

SELEN – pomaže apsorbciji vitamina E i mijenja ga u antioksidans koji održava cjelokupno zdravlje očiju.

CINK  pomaže tijelu apsorbirati i pretvoriti vitamin A. Pomaže u zaštiti od senilne makularne degeneracije i slijepila.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)