Alfa-lipoična kiselina – zašto je tako važna i posebna

Alfa-lipoična kiselina – zašto je tako važna i posebna

Šta je ALFA LIPOIČNA KISELINA?

Alfa-lipoična kiselina je organski spoj, moćan antioksidans, koji se prirodno stvara u našem organizmu. Prisutna je u namirnicama životinjskog i biljnog porijeka kao što su kvasac, jetra, špinat, brokula, krompir.

Ulaskom u treću životnu dob opada njena proizvodnja u organizmu, te se povećava udio slobodnih radikala u organizmu što u konačnici dovodi do  ubrzanog procesa starenja, degenerativnih promjena, povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti, slabljenja funkcije imunog sistema, slabljenje mentalnih funkcija, gubitka snage mišićnog tkiva.

DJELOVANJE ALFA LIPOIČNE KISELINE

CJELOKUPNA ZAŠTITA ORGANIZMA OD OKSIDATIVNOG STRESA

Važno: topiva je u vodi i mastima, što joj omogućava da bude prisutna u svim ćelijama i tkivima ( npr.vitamin C je topiv u vodi, a vitamin E u mastima). Ključan je  saveznik vitamina C i E, zatim glutationa i koenzima Q10, jer ima sposobnost da regeneriše njihove antioksidativne sposobnosti i na taj način smanji oksidativni stres stanica koje su izložene djelovanju slobodnih radikala i do 10 000 puta dnevno.

Sprečava oksidaciju lošeg holesterola smanjujući rizik od arteroskleroze. Pomaže u regulaciji krvnog tlaka i preventivno djeluje na razvoj bolesti srca i krvnih žila.

Alfa lipoična kiselina cirkulacijom lako dospijeva i u mozak i do perifernih nerava i prodire u sve dijelove nervne ćelije gdje neutralizira slobodne radikale i tako sprječava ubrzano starenje nervnog tkiva ili razvoj degenerativnih hroničnih bolesti.

Nekoliko studija potvrđuje njeno antikancerogeno i antimutageno djelovanje.

UČESTVUJE U REGULACIJI ŠEĆERA (GLUKOZE) U KRVI

Sudjeluje u konverziji glukoze u energiju neophodnu za odvijanje fizioloških procesa. Alfa lipoična kiselina podstiče bolje korištenje glukoze u mišićima čime smanjuje nivo glukoze u krvi i omogućava veću proizvodnju energije iz ugljikohidrata i masti.

ZA MRŠAVLJENJE I TOPLJENJE MASNIH NASLAGA

Studije potvrđuju da suplementacija Alfa lipoičnom kiselinom doprinosi smanjenju masnog tkiva i gubitku kilograma. Mehanizam djelovanja alfa lipoične kiseline sprečava stvaranje masti i njihov transport do već uskladištenih masnih naslaga, pojačava razlaganje lipida (masti) i blokira pretvaranje slobodnih masti u masne nakupine.

Kome preporučujemo dodatke sa ALFA-LIPOIČNOM kiselinom? 

  • SVIM OSOBAMA POSLIJE 40. GODINE
  • SPORTISTIMA I FIZIČKI AKTIVNIM OSOBAMA
  • DIJABETIČARIMA
  • OSOBAMA KOJE IMAJU POVIŠENE LOŠE MASNOĆE
  • OSOBAMA SA PREKOMJERNOM TJELESNOM TEŽINOM
  • KOD SRČANIH TEGOBA I VISOKOG TLAKA
  • KOD TERAPIJA LIJEKOVA KOJI ČESTO ZA NUSPOJAVU IMAJU METABOLIČKI SINDROM (NEKI ANTIDEPRESIVI I ANTIPSIHOTICI)
  • ZA ZAŠTITU JETRE
  • KOD OŠTEĆENJA NERVNOG SISTEMA, ALZHEIMEROVE BOLESTI I MULTIPLE SKLEROZE
  • KOD GLAUKOMA

VAŽNO ZA ZNATI!

Odlična je kombinacija uz Omega 3 masne kiseline jer izravno utječe na smanjivanje lošeg holesterola i triglicerida koji su izravno povezani sa nastankom i progresijom dijabetesa. Nezaobilazan suplement uz B-kompleks kod osoba koje pate od dijabetesa tipa II.

http://eapoteka.kps.ba/proizvod/amsal-n-oxyal-kaps-a-30-pomaze-odrzavanje-normalne-funkcije-i-metabolizma-nervnih-celija/

NAPOMENA:

Poželjno je kod osoba koje uzimaju antidijabetike da redovito kontroliraju šećer za vrijeme kombiniranja terapije sa alfa-lipoičnom kiselinom da izbjegnu neželjenu hipoglikemiju. Nije preporučljivo kombinirati alfa-lipoičnu kiselinu i kemoterapiju. Ne postoji dovoljno studija o sigurnosti primjene alfa lipoične kiseline za vrijeme trudnoće i dojenja, zbog čega se njena primjena ne preporučuje tokom trudnoće i dojenja. Alfa lipoičnu kiselinu ne treba uzimati istovremeno sa preparatima koji sadrže željezo, magnezij, cink ili sa mlijekom i mliječnim proizvodima, jer može doći do smanjenja djelovanja. Redovno konzumiranje alkohola može smanjiti efikasnost alfa lipoične kiseline. Stoga izbjegavajte njegovo prekomjerno konzumiranje. Osobe koje su na terapiji lijekovima koji utiču na zgrušavanje krvi trebaju konsultovati svog ljekara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)