POMOĆ U NICANJU ZUBIĆA JE MOGUĆA! Pročitajte!

POMOĆ U NICANJU ZUBIĆA JE MOGUĆA! Pročitajte!

Trebate pomoć, savjet, preporuku ili želite naručiti telefonom:

  • Stručnjaci našeg Call centra rado Vas savjetuju i pomažu kod narudžbe i odabira od 08-19 h
  • Viber 061-104-504
  • Besplatni telefon 0800-211-12
  • Posjetite nas i na FB: Moja On Line apoteka
  • Plaćanje prilikom preuzimanja
  • Besplatna dostava preko 30 KM za cijelu Bosnu i Hercegovinu

Zubi se razlikuju po veličiniobliku i rasporedu unutar čeljusti. Tijekom rođenja ljudi imaju 20 mliječnih zubi koji krenu nicati od 6 mjeseca rođenja. Oni ispadaju tijekom djetinjstva. Do 21 godine, svih 32 trajna zuba su trebala niknuti.

Nicanje zubića velikom broju roditelja zadaje glavobolju, a za bebu je težak period. Nekim bebama prvo izbiju dvojkice pa jediniceSve je normalno kod izbijanja zubića.

Postoji nekoliko simptoma karakterističnih baš za nicanje zubića:

1. Pojačano slinjenje

Do trećeg mjeseca bebe ne sline, a tada počinje  uzrok je početak rada žlijezda slinovnica. Prvi zubići počinju izbijati od četvrtog do šestog mjeseca i istina – kreće pojačano slinjenje. Naime, slina djetetu pomaže pri ublažavanju upaljenih desni i pojačano se javlja prilikom izbijanja svakog novog zuba.

2. Osip od slinjenja 
Pojačano slinjenje može uzrokovati i osip na bradi i licu pa i na vratu bebe. U tom razdoblju dobro je imati pri ruci dva, tri podbradnjaka za bebe. Nadraženo područje nije preporučljivo stalno brisati jer se može oštetiti. Dobro ga je mazati masnom kremom.

3. Nervoza, plač i buđenje iz sna

Izbijanje zuba nije najugodniji osjećaj na svijetu. Malene bebe ne znaju kako drugačije pokazati da im nešto smeta osim plačem. A kako izbijanje zubića traje – traje i nervoza i slinjenje.

4. Beba ne želi jesti 
Bebi koja inače puno jede zbog novog osjećaja u ustima i upaljenih desni smanjit će se apetit. Vjerojatno će se rasplakati nakon dva tri zalogaja kašice. Ni bebe koje su još uvijek samo na mlijeku, bilo da sišu ili se hrane na bočicu, neće baš htjeti previše jesti.

5. Beba sve gura u usta
Desni kroz koje izbijaju zubići malo i svrbe. Beba zato sve više gura ručice u usta, ali i igračke i mamine i tatine prste.

6. Povišena temperatura
Nicanje zubića često prati povišena temperatura. Važno je za naglasiti da ta temperatura nikad ne prelazi 38 stupnjeva. Ako je bebina temperatura viša od 38 stupnjeva i ako beba pokazuje druge znakove bolesti sigurno se ne radi o izbijanju zuba već o bolesti.

7. Proljev
Izbijanje zubića ne uzrokuje proljev, ali pojačano slinjenje, odbijanje hrane i guranje svega i svačega u usta mogu uzrokovati proljev. Ako se on javi ne preostaje vam ništa drugo nego se naoružati velikom količinom pelena i često ih mijenjati kako se ne bi, uz sve nedaće, još javio i pelenski osip.

Kako pomoći bebi kojoj rastu zubi?

Kada je malom djetetu loše i kada ga nešto muči, učinili bi sve samo da bude dobro. Izbijanje zubića treba preživjeti, svi problemi mogu najdulje trajati dva tjedna po izbijanju.

1. Gumene grickalice i četkice za zube
Primijetili ste da beba sve stavlja u usta i grize. Ponudite im da žvaču gumene grickalice i četkice koje su namijenjene baš masiranju desni. Neke bebe doista zagrizu, a druge ih ignoriraju.

2. Smrznuta banana li igračka
Bebe kojima rastu zubi u većini slučajeva već mogu da jedu banane ili peciva. Hladno ublažava upalu i može im kratkotrajno pomoći da ih ne boli.

3. Gelovi za desni

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)