GA-ME-HA Zeleni čaj
Zeleni čaj dobiva se iz mladih listova ove biljke. Oni su bogati polifenolnim spojevima od kojih su najvažniji katehini. Listovi čaja odmah se nakon branja zagrijavaju (izlaganjem vodenoj pari ili suhim prženjem u tavama) s ciljem inaktiviranja enzima i sprečavanja oksidacijskih promjena. Ova vrsta čaja nije fermentirana.
Ljekovitost zelenog čaja
Zeleni čaj ima vrlo bogat sastav te je poznato oko 300 njegovih sastavnica. Najvažniji su: flavonoli (kvercetin, kempferol i rutin), kofein, fenolne kiseline, teanin (aminokiselina), aromatični spojevi, vitamini (B, C, E), minerali…
Zeleni čaj ima vrlo bogat sastav te je poznato oko 300 njegovih sastavnica
Jedna šalica čaja obično sadrži od 50 do 100 mg kofeina. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj sadrži manje kofeina od crnog i oolong čaja, a njegovo se konzumiranje ne preporučuje u slučajevima preosjetljivosti. Kofein može prouzročiti nervozu, poremećaje spavanja, povraćanje, glavobolju i tahikardiju. Ne preporučuje se da osobe koje boluju od kardiovaskularnih oboljenja piju ovaj čaj više od jedne do dvije šalice dnevno.
Zeleni čaj tradicionalno se primjenjuje za:
- probavne smetnje,
- depresiju
- glavobolje,
- detoksikaciju,
- koristi se kao piće koje daje energiju
Klinička istraživanja koja su provođena na zelenom čaju dokazuju njegovo djelovanje na:
- gubitak težine,
- visoki krvni tlak,
- osteoporozu,
- dijabetes,
- gingivitis,
- zubni karijes
- i razne druge bolesti i stanja.
Velik je broj farmakoloških učinaka zelenog čaja. U literaturi se navodi njegovo djelovanje:
- antioksidacijsko,
- protuupalno,
- antikarcenogeno,
- antibakterijsko,
- smanjuje apetit,
- smanjuje koncentraciju kolesterola i lipida…
Sva ta djelovanja su dokazana in vitro (na stanicama).
Velika klinička istraživanja koja su provedena na ljudima, a usmjerena na ulogu zelenog čaja u prevenciji nastanka srčanih bolesti i raka, dale su obećavajuće rezultate. S druge pak strane, moramo uzeti u obzir da su ta istraživanja rađena na Istoku, gdje ljudi imaju drugačiji životni stil i prehranu, konzumiraju puno ribe i soje te se smatra da i
Recenzije
Još nema recenzija.