Čaj od korijena maslačka 80g
ČAJ OD KORJENA MASLAČKA – Moć bilja
Latinski naziv i familija: Taraxacum officinale Weber (Asteraceae)
Opis: Biljka je sa mliječnim sokom, listovi su lancetasti, duboko, nepravilno, testerasto usječeni, sakupljeni u prizemnu rozetu. Cvijetovi su žuti, papus beo, korijen je vretenast, uzduž naboran, sivomrk. Kosmopolitska je vrsta Evroazijskog porijekla, raste na mezofilnim livadama, pašnjacima i travnjacima urbanih područja.
Kao ljekoviti dio biljke koristi se: Osušen list (Taraxaci folium) i koren (Taraxaci radix).
Hemijski sastav: Gorke supstance, triterpeni, flavonski glikozidi, inulin (do 40% u korjenu starijih biljaka u jesen), fitostroli, vitamin A, karotenoidi.
Upotreba: Kao gorko sredstvo za podsticanje apetita i lučenja žuči. Podstiče izlučivanje mokraće, olakšava pražnjenje crijeva. Koristi se kod upale žučne kese, kamena u žuči, poremećaja varenja, mišićnog reumatizma i kao sastojak u preparatima za liječenje virusnog hepatitisa.
Takođe se koristi: Svježi listovi rozete mladog maslačka skupljeni u proljeće prije cvjetanja biljke koriste se za pripremanje salate, a pržen samljeven korjen maslačka kao zamjena ili dodatak kafi.
Ograničenja u upotrebi: Može izazvati alergijske reakcije kod osjetljivih osoba.
Način pripreme i upotrebe čaja: Kafenu kašiku korjena maslačka preliti šoljom (200 ml) hladne vode, poklopiti, zagrijati do ključanja i kratko prokuhati. Ostaviti da stoji 10 minuta, a zatim čaj procijediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja.
Maslačak (Taraxaci herba) ulazi u sastav čajnih mešavina broj: 13, 37
Pakovanje: 80 g
Recenzije
Još nema recenzija.